torsdag 30 maj 2013

Lekträff i sommarvärme

Idag har vi njutit av sommarvärmen utomhus hela dagen. I förmiddags tog vi en promenad ut till Tjolöholm där vi mötte upp Linda och Signe. Linda och jag låg på BB samtidigt och Signe kom ut dagen efter vår Brita (aka Lill-Grefvinnan). Visade sig att vi bor nära varandra och går i samma föräldragrupp - dessutom bor hennes farmor ute på Tjolöholm och har jobbat med halva Grefvens släkt.

Vi har picknickat nere vid vattnet - hittade en bra plats i skuggan och barnen fick ligga och leka på lite filtar. Det var väldigt kul att umgås med någon där barnen är lika gamla - att se likheter och skillnader men också att se faserna de går igenom. När vi ätit färdigt och barnen började bli trötta promenerade vi bort till Lindas farmor och satt hos henne några timmar. Flickorna vaknade till och lekte lite med varandra på filtarna - Lill-Grefvinnan försökte ta av S hatten och S försökte dra av L-Gs strumpa.

Efter många varma timmar gick vi hem igen  - en sån härlig dag det varit! Definitivt något att göra om.

onsdag 29 maj 2013

Att roa sig på kvällskvisten

Det blev en sån härlig sommarkväll att jag la Lill-grefvinnan i vagnen och gick ut till Grefven som klippte gräset. När han var färdig (och vi hade fäktats med hundratals mygg) så tog vi en härlig kvällspromenad, hela familjen. Man hade kunnat tro att unga fröken E skulle somna i sin vagn, men nej, hon hade fullt upp med att underhålla oss med sång.

Nu blir det te och nybakade muffins framför tvn.

tisdag 28 maj 2013

Syndafloden?

Parkerar bilen och ska bara gå ca tio steg mellan bil och ytterdörr. Det börjar duggregna. Ingen fara. Öppnar ytterdörren och slänger in påsarna. Himlen öppnar sig. Himlen är skitförbannad. Himlen blåser stormvindar och regnar hagel som att den vill döda någon. Lill-Grefvinnan sitter kvar i bilen. Måste räddas*. På de tio stegen från ytterdörr till bilen och tillbaka igen lyckas jag bli genomblöt rakt igenom - in till underkläderna. Stackars dottern vaknar när hon nästan dränks i sitt babyskydd på den korta färden.

Några minuter efter att vi kommit in stänger himlen sig och solen tittar fram som om inget hänt. Hade det inte varit för de genomblöta kläderna hade jag nog trott att jag drömt.


* Jag vet att det verkar konstigt att vilja rädda någon som sover i bilen eftersom hon där var torr och helt ovetande om syndafloden utanför - men jag visste ju inte hur länge det skulle pågå och vill inte lämna bebis ensam i bilen.

måndag 27 maj 2013

Min första Mors dag som mamma

Väcktes kl. 7 av dottern. I kuvertet låg trisslotter (rosa, en med vinst 80kr) och presentkort på massage.
Eftersom Grefven skulle jobba åkte vi till Lerum och umgicks med Lill-Grefvinnans morfar
Jag fjantade mig i mina nya solglasögon
Och Lill-Grefvinnan lekte med morfars strutnäsa

På benen igen

Nyklippt
"Vadå leka i gräset? Fattar inte..."
I helgen har vi äntligen varit på benen igen, i lördags var det kalas för grannkusinerna som fyllt år och det serverades god mat och ännu godare efterrätt :-) Efter kalaset kom solen fram och medan min svåger klippte mig så spelade Grefven fotboll med all barnen. Nyklippt och fräsch joinade jag mina svägerskor och svågrar på altanen, drack lite vin, åt lite gott och tittade på alla barn som lekte i gräset. Spelade lite badminton med flickorna, åkte lite rutschkana med Lill-Grefvinnan och sedan sov vi alla gott hela natten. Det tog lite på krafterna att vara aktiv igen efter en däckad vecka i soffan.


Grannkompis J kör vagnen

torsdag 23 maj 2013

Som att du är så snygg när du är sjuk

Den där hemmafrun är inte mycket att hänga i julgranen just nu... Hemmet förfaller, tvätten ligger kvar i tvättkorgen, diskmaskinen ourplockad och i soffan ligger en pösmunk med röda ögon, idominsalva runt näsan och tuttarna ute. Det är ju tur att Grefvens dotter är så söt att han kan tänka sig att stanna kvar :-)


tisdag 21 maj 2013

Men hon bajsar ju grönt...

Det hör inte till vanligheterna att jag googlar på "snorfärgat bebisbajs". Jag brukar inte heller spana in bildspel på sökresultaten.

Men bortsett från att hosta, snörvla och sova så är det vad jag och dottern gjort i vår sjuksäng idag. Trevligt...

måndag 20 maj 2013

Snorklördag med ostron, hummer och champagne

I lördags var här ett snorkkalas som aldrig förr. Svågern och svägerskan fyllde 50 tidigare i år och från sina söner och oss fick den en riktig upplevelsedag. Först var de iväg och sköt lerduvor och sedan kom alla hem till oss där vi fick lära oss att öppna ostron. Vi gick sedan ut i fina vädret (nedrans så varmt det var!) där de som ville fick sabrera champagneflaskor. Svägerskan körde med sabel medan min Grefve provade med ett vinglas - båda lyckades bra. Vi åt ostron (så gott!) och drack champagne och njöt av de friska vindarna där ute.

Tillbaka in i köket där det delades upp i lag och så fick alla lära sig att tillaga olika rätter som skulle serveras. Till köket hade kocken tagit med sig levande humrar, en 8 kilo tung torsk och lite annat gott. Hummersoppa, torsk med jordärtskocka och en chokladfondant med svarta vinbär bjöd kvällen på - så himla gott! Kvällen avslutades i soffan framför slutet av eurofestivalen (inte vårt val). Lilla gumman somnade gott i värmen och vaknade inte förrän halv elva dagen efter.


En dag på stan

I torsdags hade vi premiär för att prova sittvagn, det fungerade alldeles utmärkt för Lill-Grefvinnan som nöjt och glatt tittade på allt och alla som rörde sig. Vi tog med grannen och hennes lilla dotter och åkte till Kungsmässan och shoppade loss. Tanken var egentligen att vi skulle ta oss till bibblan för att byta böcker (eftersom det var stora bokbytardagen) men vi hann med både det och annat kul. Vi lunchade, åt glass, promenerade en kortis i värmen och vi shoppade massvis med kläder och annat kul (t.ex. solglasögon). Sova var inte det minsta intressant under dagen så på kvällen somnade vår lilla gott och tidigt.

söndag 19 maj 2013

Sådan mor, sådan dotter


Lika knäppa men också lika coola

Hänt i veckan

Det har varit mycket i veckan, därav bloggtorkan, men nu ska jag försöka komma ikapp. Så. vad har hänt i veckan?

I tisdags var jag och dottern hemma och tog det lugnt i eftersviterna av vårruset. Tog en långpromenad med grannen för att mjuka upp de stela benen men annars blev det mycket soffsittande. Gick ned och fikade hos svägerskan eftersom min personliga tränare/Grefvens systerdotter fyllde tonåring. Lill-Grefvinnan har börjat nästan kunna sitta själv (förutom att hon gärna slänger sig bakåt ibland) så hon satt på bordet med lite mammaskydd bakom. Sedan somnade hon gott i famnen på sin, numera tonåriga, kusin som bar runt på henne.

På kvällen när hon somnat fick jag ont i ena tutten, den blev jättestor och öm - visade sig dagen efter att det var mjölkstockning, förmodligen för att jag blivit kall och blöt under vårruset. Inte roligt alls kan man ju säga. Som tur var släppte det under onsdagen när vi var på sista babysimningen.

På onsdag kväll fick lillan följa med på bokklubbsmöte, det är aldrig för tidigt för att komma in i mammas kulturella och litterära fotspår.

Resten av veckan kommer i egna inlägg. Vad har ni hittat på?

måndag 13 maj 2013

Gott och blandat

Fem månader idag och hur söt som helst!
Mamma firar med att springa Vår Ruset i ösregn. Joggade hela vägen (förutom ca 50m i sista uppförsbacken)

Lill-Grefinnan skriver

     tbz'äkkk+ikp,    c  pda,mooooomjkl                n7hcf vddddddddddddddi b8yvr5t6nh                                       n8brbbbbb


Det fantastiska med datorer är att 5 månader gamla barn kan skriva själva. Jag tolkar det Lill-Grefvinnan skriver till: "Tillbaka snart, mamma ser ut som en padda och en kossamu, måste springa vårruset - vadå? bara 5 km nåt, be right back"

lördag 11 maj 2013

Första provsmakningen

Vissa barn börjar med att provsmaka gröt - vår dotter börjar med att suga på en räka.


Till mina gravida vänner - BB-väskan

För er som snart ska ta och checka in för en kort eller lång "spavistelse" på BB - här får ni lite tips från mig om vad jag tyckte var bra att ha med till BB - samt vad jag kanske inte behövt ta med.

Saker jag är glad att jag tog med:
* Amningskudde - ljuvligt att kunna lägga klumpen på när jag skulle amma
* Amningsbehå - levde i min sådan under större delen av graviditeten iofs
* Amningsinlägg. När det rinner så rinner det. Rejält.
* Myskläder
* Tandborste
* Vattenflaska. Min nya bästa vän för övrigt.
* Godis.
* Lypsyl - alltid med
* Filt, mössa och ett plagg att åka hem i till bebisen - resten kunde man låna där.
* Babyskydd - of course.
* Egen kudde
* Mobilen
* Grefven (och Bollan)

Saker jag nästan inte vågar erkänna att jag hade med men är jätteglad att jag hade:
* BB-creme, vattenfast eyeliner och vattenfast mascara. Jag är sjukt fåfäng, jag vet, men jag var uppe kl. 7 varje morgon och sminkade mig. Förutom dagen efter förlossningen eftersom jag inte kunde röra mig - dock födde jag i smink så jag var good to go dagen efter :p
* Nagellack

Saker jag undrar varför jag tog med:
* Spikmattan. Hur tänkte jag där?

Annat som är trevligt att ha med:
* Dator och dvd-filmer eller serier. Vi hade Netflix på vårt rum - perfekt att slänga på ett avsnitt How I met your mother när det skulle nattammas.
* Böcker och tidningar
* Frukt
* Tofflor

Grefven tips till partnern: Ta med en bok - man kan få väldigt långtråkigt.



fredag 10 maj 2013

Torsdagkvällen

Igår var vi på middag hos Miss UD och hennes familj. God mat, mycket bebisprat (hoppas det inte blev för mycket) och trevligt sällskap - vad mer kan man begära av torsdagkvällar?



Kusin Vitamin och lite barnarbete. Typ.

Två av Lill-Grefvinnans kusiner kom hit på onsdag för att sova över - det gick väldigt smidigt som tur är. På onsdagkvällen åt vi pizza, pimpade en tekanna och såg Mupparnas julsaga och sedan somnade alla barnen gott i sina sängar.
Kl. 8 på torsdag morgon hörde jag flickorna vakna så jag väckte Grefven och tyckte att han skulle gå upp och roa sina brorsdöttrar medan jag låg kvar med dottern. Sagt och gjort, men Lill-Grefvinnan ville ju upp hon med så det blev inte så mycket sova där för min del heller...Vi åt frukost, kollade på nyaste Muppfilmen - jag gjorde alla rösterna på svenska eftersom den endast har engelskt tal. Mycket spännande. Sedan lektes det lite och sedan somnade bebisen om. Jag tog med med tjejerna upp på rummet och föreslog att de skulle sortera alla mina örhängen - vilket de tyckte var en jättekul idé! 

När allt var färdigsorterat ville de leka själva - med mina smycken of course. Efter en stund blev det spontanfika när större delen av Grefvens syskonskara med familjer kom och hälsade på. Där satt jag osminkad i nedspydda sunkiskläder och var lika lycklig för det. Ah, the wonderful mammliv :-)

 

onsdag 8 maj 2013

Livet i full rullning

Helt galet, jag tror det är något magiskt med Lerumsluften - dottern somnade nämligen runt 23 igår och vaknade inte förrän 11.15 imorse. Jag vaknade och gick upp före henne - inte det vanligaste. Men men, ljuvligt var det iaf.

Tur var väl kanske det, för sedan har det varit full rulle. Först babysim (iofs hade det idag nästan räckt med att bara gå ut till bilen för att bli genomblöt) och socialisera lite där - sedan direkt iväg till BVC där det var första träffen med föräldragrupp. Trevligt - en av tjejerna som låg på BB samtidigt som jag var där, kul att se hur stora våra flickor blivit. Dessutom var det några jättesöta småttingar där som låg som små grodor på sina mammors bröst, precis så som Lill-Grefvinnan gjorde i början.

När vi kom hem sedan så kom två av Lill-Grefvinnans kusiner hit för att sova över. Vi har ätit pizza, pimpat en tekanna, sett på Mupparnas Julsaga (helt opassande för säsongen men den enda med svenskt tal) och nu ligger alla barn och sover, Grefven kollar på Once upon a time och jag bloggar.

Ah, the sweet life of being a parent.

tisdag 7 maj 2013

Prutteliprutt



I förrgår bestämde jag att nu ska det börjas läsas högt för Lill-Grefvinnan varje kväll. Nattning består oftast av ny blöja, pyjamas och suga på tuttarna tills hon somnar (runt kl. 22) men nu ska också lite bokläsning in däremellan - eller som jag uttryckte det: "Pappa ska läsa högt mellan tuttarna". Boken som valdes igår blev den lite småroliga En liten prutt av M. och P. Lemaître som visar stora och små djur som måste gå på toa. På sista sidan kommer ett pruttljud och så får man se alla djuren på pottan. Eftersom vi älskar pruttar i den här familjen fungerade den alldeles utmärkt och när boken var slut var tydligen dottern så inspirerad att det pruttades något enormt och sedan kände vi på lukten att det behövde komma en ny blöja.

Bra bok alltså :-)

Lerumsbesök

Efter att ha varit ute och joggat 5km (utan att stanna, inte ens i jobbiga uppförsbacken) MED BARNVAGN så laddar jag nu för Fransk afton i Lerum - det är bokförlaget [sekwa] som ordnar och eftersom det är i Lerum så passar det utmärkt att Lill-grefvinnan får hälsa på mormor och morfar undertiden.

Nu är ju bara frågan vad man ska ha på sig - känns väldigt varmt och vårigt idag...

måndag 6 maj 2013

Oj, ursäkta!

Jag vet inte hur ni andra gör men när jag böjer mig ned för att kolla på den konstiga flugan, och upptäcker att det är två flugor som parar sig, då ber i alla fall jag om ursäkt för att jag störde.

Man är väl väluppfostrad.

Vårfina naglar

Neonrosa på fingrarna
Lilaglittrigt på tårna

Man gör vad man kan... Eller?

Tanken igår var att göra följande:

* Måla naglarna
* Jogga
* Baka paj
* Handla
* Sova ikapp (eftersom dottern börjat tycka att det är morgon kl. 7)
* Plantera om rabarberna
* Sy gardiner
* Läsa ut en bok

Istället blev det:
* Amma
* Amma
* Amma
* Läsa ut bok + börja på ny
* Måla naglarna
* Sova (medan Grefven och Lill-Grefvinnan handlade)
* Baka paj
* Äta godis
* Ta promenad med lilla familjen
* Färga håret
* Amma lite till

Får se om det blir jogging, gardiner och rabarber idag. Läst ut nästa bok har jag redan gjort iaf :-)

torsdag 2 maj 2013

På kosläpp


Igår åkte vi iväg till bondgården Svesgård här i närheten för att se på när kossorna släpptes ut. Tydligen var det runt 9000 personer där så det var lite svårt att se kossorna, men vi passade på att se dem inne i ladan. En ko där var så glad för att hon skulle få komma ut att hon sprang längs golvet, halkade och satte sig och åkte kana på rumpan. Helt underbart!